perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kalakysymys

Eettinen ruoanlaitto tuntuu joskus tosi vaikealta. Ruokakeskustelua seuratessa vaikuttaa usein siltä, että kalaa kannattaisi välttää siinä missä lihaa ja maitotuotteitakin. Monet kalakannat kärsivät liikakalastuksesta. Onneksi valintojen tekemiseen löytyy apua. WWF:n kalaopas kertoo punaisen, keltaisen ja vihreän valon avulla mitä kaloja kannattaa välttää, käyttää harkiten ja suosia. Opas on tehty Suomen oloihin.

Kalaopas näyttää vihreää valoa useille järvikaloille. Koska edellisestä kalareissustani on vierähtänyt vuosikymmen, täytyy kääntyä lähikaupan puoleen. Kalatiskin suomalainen lohi houkuttaa ja oppaastakin löytyy keltainen valo. Esteenä on kuitenkin hinta. Pakastealtaasta löytyy seiti, joka saa vihreän valon ja on puoli-ilmaista. Rainbown seiti on lisäksi MSC-sertifioitu. Sertifikaatti takaa sen, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla.

Olen joskus valmistanut seitiä uunissa sipulin ja tomaatin kanssa. Nyt päätin kokeilla seitikastiketta, jotta ruoan voisi valmistaa hellalla. Seitipaketin takaa löytyi perusohje, johon lisäsin mausteita sekä punaista paprikaa ja aurinkokuivattua tomaattia tuomaan makua.

Tomaattinen seitikastike

tilkka öljyä
pippuria
paprikajauhetta
sipuli
punainen paprika
jonkin verran aurinkokuivattua tomaattia
tölkki tomaattimurskaa
paketti seitiä    
timjamia
suolaa

Ota seiti ajoissa sulamaan tai sulata mikrossa. Kuutioi paprika ja silppua sipuli. Kuullota sipulisilppu kattilan pohjalla öljyssä, joka on maustettu pippurilla ja paprikajauheella. Lisää kuutioitu paprika, tomaattimurska ja aurinkokuivattu tomaatti. Anna kiehahtaa. Paloittele melko sula seiti joukkoon vaikkapa saksilla. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti